Het verhaal van John de Mol Jr.

John de Mol

Johannes Hendrikus Hubert (John) de Mol (Den Haag, 24 april 1955) is een Nederlands mediamagnaat, zoon van voormalig zanger John de Mol sr. en broer van Linda de Mol.

Jeugd

John de Mol jr groeide op in een degelijk maar niet bemiddeld Goois gezin. De kinderen moesten hun zakgeld aanvullen met een krantenwijk of winkelbaantje. John, begonnen op het gymnasium, had talent voor voetbal. Na zijn havo-examen hoopte hij aanvankelijk op een carrière als profvoetballer. ‘Op het moment dat ik naar de bal ging en de ander ook’, zei hij in 1993 tegen Ischa Meijer, ‘was het bikkelhard van: hij of ik en dan bestond er voor mij geen grens, dan haalde ik door.’ Zes jaar later werd De Mol commissaris bij Ajax, waar hij nog regelmatig op de tribune was te vinden.

Toen zijn vader directeur van de piratenzender Radio Noordzee werd, verlegde John de Mol echter zijn belangstelling van het voetbal naar de platenindustrie. Hij werd technicus bij diskjockey Joost den Draaier en mocht niet veel later zelf platen aan elkaar praten. De basis voor zijn televisieloopbaan werd gelegd bij Studio Sport, waar De Mol als parttimer de hoogtepunten uit voetbalwedstrijden aan elkaar monteerde. Bij de TROS begon hij ondertussen als assistent-assistent-producer, maar door het snelle vertrek van zijn superieuren produceerde hij op zijn 23-ste zelf grote spelshows als De Showbizzquiz.

Loopbaan

Na geslaagd te zijn voor het toelatingsexamen voor het vwo bij het R.K. Lyceum te Hilversum, ging hij toch in de tweede klas naar de havo. Met veel moeite doorliep hij deze havo en daarna wilde hij graag profvoetballer worden. Hij kon redelijk voetballen, maar had snel door dat hij geen professional zou worden. Zijn vader was directeur van Radio Noordzee en daar mocht hij in de vakanties de plaatjes opruimen. Later werd hij er dj. Omdat het er niet naar uit zag dat hij profvoetballer kon worden besloot hij op 23-jarige leeftijd freelance televisieproducent te worden. Na enkele jaren begon het succes met de Showbizzquiz en maakte zijn bedrijf zijn eerste echte grote hit in de vorm van Medisch Centrum West. Inmiddels is hij miljardair met in 2014 een geschat vermogen van ongeveer 2,3 miljard euro.

Privé

Op 24 juli 1976 trouwde De Mol met de tien jaar oudere Nederlandse zangeres Willeke Alberti. Op 12 januari 1979 werd hun zoon Johnny geboren. Het huwelijk hield niet lang stand en in 1980 gingen John en Willeke uit elkaar.

De Mol ontving vanaf oktober 2013 afpersingsbrieven; hierin werden zijn zus Linda en haar kinderen bedreigd en werd er een geldbedrag geëist. Een 70-jarige man uit Zeist werd hiervoor in december 2014 gearresteerd en bekende schuld.

John de Mol Producties BV

Naast zijn huwelijk met Alberti is De Mol bekend van het maken en produceren van televisieprogramma’s en verwierf hierdoor een groot vermogen. De bv ‘Disco Alberti’, opgericht ten behoeve van twee platenzaken die hij met zijn vrouw bestierde, werd omgedoopt tot John de Mol Produkties. In 1979 nam hij zijn ontslag bij de Tros, om zich als zelfstandig producent te vestigen.

In 1979 startte De Mol John de Mol Producties. De eerste paar jaren waren financieel weinig succesvol, het bedrijf draaide dan ook 7 jaar achter elkaar verlies. Hij produceerde muziekspecials, gefinancierd door een reisbureau en de platenmaatschappij van de — op bezienswaardige locaties — optredende sterren. Na een bijna-faillissement hielp Willem van Kooten na een heel magere periode zonder successen en inkomsten hem door een deelname in het bedrijf van 50% en een lening twee jaar later weer op weg. Sky Channel bracht hem succes in de vorm van een muziekprogramma. Een paar jaar later kwam de eerste echte kijkcijferhit met de serie Medisch Centrum West. De doorbraak van commerciële tv was zijn volgende inkomstenbron en vele commerciële producties volgden.

 

Deel dit!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest