Joop van de Ende’s Story of succes

Levensloop

Jeugd

Joop van den Ende werd in 1942 geboren in een katholiek arbeidersgezin en groeide op in Amsterdam. Hij volgde opleidingen tot timmerman en tot technisch tekenaar, maar zou de kost gaan verdienen in de showbusiness.

Carrière

In 1956 speelde hij voor het eerst mee in een toneelstuk, en op 18-jarige leeftijd kocht hij de rechten voor de televisieserie Batman. Vanaf 1960 trad hij enige tijd op als clown Tako in een kinderprogramma. Ook was Van den Ende conferencier en had hij een cabaretgroep met onder meer hemzelf als conferencier, cowboytrio The Oklahoma’s, zangduo De Jamaicans, goochelaar Tony Wilson en met muzikale ondersteuning van dans- en amusementsorkest The Rhythm Jiggers onder leiding van Theo Bon. Van den Ende wilde zelf graag artiest worden, maar het ontbrak hem aan voldoende talent. In 1962 opende Van den Ende daarom een feestartikelenwinkel en een eigen theaterbureau. Ook zette hij een revue op met een tot dan toe nog onbekende komiek, André van Duin. Deze revues werden een groot succes en Nederland maakte voor het eerst kennis met Van den Ende. In 1966 was hij manager van de Amsterdamse beatgroep Mokum Beat Five.

Televisie en film

Begin jaren 70 begon hij zijn eerste theaterproductie voor de televisie met onder anderen Jeroen Krabbé, Willy van Hemert, Ko van Dijk en Rudi Falkenhagen.

In 1972-1973 produceerde Van den Ende Citroentje met suiker. Het diende als opvolger van ’t Schaep met de 5 pooten, maar was aanzienlijk minder succesvol. Het was Van den Ende niet gelukt om de rechten op de originele serie van regisseur Joes Odufré te bemachtigen. Wel werkten dezelfde acteurs mee.

In 1979 produceerde Van den Ende de speelfilm Spetters van regisseur Paul Verhoeven die vele kritieken kreeg.

In 1981 volgde de speelfilm Ik ben Joep Meloen en in 1982 de speelfilm De boezemvriend, beide met André van Duin in de hoofdrol.

Joop van den Ende in 1988

Ook maakte Van den Ende verschillende succesvolle televisieprogramma’s, zoals series De plaaggeest, Het geheim van de sleutel, De diamant, De huilende professor, Dagboek van een herdershond, De Fabriek, De Weg, Herenstraat 10, Dossier Verhulst en de Playbackshow, de Soundmixshow en de Surpriseshow (allemaal met Henny Huisman), Spijkerhoek, Goede tijden, slechte tijden en Vrienden voor het leven, Bureau Kruislaan, Onderweg naar Morgen , Vrouwenvleugel , Goudkust en Kees & Co.

In 1989 begon Van den Ende de televisiezender TV10. Deze kreeg echter geen toestemming om uit te zenden in Nederland en Van den Ende zocht zijn heil bij het dan weinig succesvolle RTL Veronique.

Musicals

In 1991 produceerde Van den Ende zijn eerste eigen musical, gebaseerd op de Franse legende Cyrano de Bergerac: Cyrano de Musical. In 1993 opende Van den Ende het Circustheater in Scheveningen met de musical The Phantom of the Opera. In 1994 ging hij samenwerken met zijn tot dan toe grootste concurrent John de Mol. Samen richtten ze het bedrijf Endemol op, dat enkele jaren later naar de beurs ging.

In de eerste helft van de jaren 90 probeerde Van den Ende door te breken op Broadway met de musical Cyrano. Deze flopte echter, waardoor Van den Ende grote financiële verliezen leed. Ook het televisiepretpark ShowbizCity uit 1997 kostte hem meer dan het opleverde.

Deel dit!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest